Wat zijn chloortabletten en waarom heb je ze nodig?

Een zwembad in de tuin heeft enorm veel voordelen. Je kunt een frisse duik nemen als je daar zin in hebt en je kinderen kunnen ook lekker in het water dobberen. Een zwembad zorgt voor meer comfort tijdens de warme zomerdagen en zeker voor meer gezelligheid. Maar een zwembad heeft niet alleen voordelen. Er zijn ook zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals het reinigen van het zwembad. Zeker wanneer je een zwembad met een frame voor een langere periode hebt staan. Dan ontkom je er haast niet aan om met chloortabletten te werken. Maar wat zijn chloortabletten en waarom heb je ze nodig? In onze blog vertellen we er meer over.

Wat zijn chloortabletten?

Chloortabletten zijn tabletten die je aan het zwemwater toevoegt en deze tabletten reinigen het water. De conditie van het zwemwater is ontzettend belangrijk voor de gezondheid, want vervuild water kan medische klachten veroorzaken. Van allergische reacties tot aan huidaandoeningen. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen. Door het water op peil te houden kun je met een gerust hart een frisse duik nemen. En je kinderen veilig in het water laten spelen.

Wat doet een chloortablet?

Een chloortablet reinigt dus het water. Dat is wel duidelijk. Maar hoe doen chloortabletten dat dan? Chloor is een desinfecterend middel dat schimmels en bacteriën geen schijn van kans geeft. Water zonder chloor raken vervuild met bacteriën en schimmels en dat is niet alleen onhygiënisch, maar ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid. Heb je een klein opblaas zwembadje? Dan zijn chloortabletten niet nodig, want na gebruik haal je het zwembadje leeg en je vult het weer met schoon water als je het zwembad wilt gebruiken. Bij zwembaden die voor een langere tijd in de tuin staan is het wel aan te raden om chloortabletten te gebruiken.

Wanneer chloortabletten in het water gooien?

Chloortabletten voeg je toe als je het zwembad niet gebruikt. Zo krijgen de tabletten de kans om op te lossen en zich in het water te verspreiden. De sterke lucht zorgt er ook voor dat het niet prettig zwemmen is terwijl het tablet aan het oplossen is. Daarnaast is het belangrijk om niet te weinig of teveel chloor aan het water toe te voegen. Of je chloor wel of niet moet toevoegen is afhankelijk van de pH-waarde van het water. Dat je vrij eenvoudig kunt meten met een speciale testset chloor en pH.

De ideale pH-waarde

Het zwembad moet een ideale pH-waarde hebben voordat je chloortabletten toevoegt. Dit kun je testen en de meest ideale waarde is tussen de 7,2 en 7,6. De ideale chloorwaarde moet tussen de 2 en 5 ppm liggen. Wanneer je de de waardes van het water hebt aangepast kun je het water nogmaals controleren voordat je in het zwembad springt. Zo weet je zeker dat je schoon water hebt. De laatste tips die wij hebben is om altijd een chloordispenser te gebruiken en de chloortabletten niet rechtstreeks in het water te gooien en dat je goed de gebruiksaanwijzing leest om de juiste hoeveelheid tabletten aan het water toe te voegen.