Welke soorten vloerverwarming heb je?

Verwarming in de vloer, je hebt er vast wel eens over gehoord. De meeste nieuwbouwwoningen worden gemaakt met een vloerverwarming in plaats van verschillende radiatoren. Ook al zie je vanaf de buitenkant niet dat er verschillende verwarmingssystemen voor in de vloer zijn, zitten er toch enkele verschillen in. Wat zijn deze verschillen nu precies? Welke verwarmingssystemen heb je?

Wat is een vloerverwarming?

Als eerste is het wel zo fijn om te weten wat een verwarmingssysteem in de vloer inhoudt. De meeste mensen zijn wel bekend met dit fenomeen. Een vloerverwarming wordt gebruikt, zoals je al zou vermoeden, om een vloer op te warmen. Doordat de vloer wordt opgewarmd, wordt automatisch het huis ook opgewarmd. Deze methode werd vroeger al gebruikt. Dit ging door middel van hete lucht. De hete lucht kwam uit een houtvuur en werd in een holle ruimte gestopt. 

Hoe is deze vorm van verwarming ontstaan?

Wanneer je de uitvinder van de verwarming voor in de vloer wilt benoemen, kun je het niet over een specifiek persoon hebben. Vaak hebben ze het dan over de romeinen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, maakten zij al gebruik van deze verwarming. De manier was alleen wel wat anders dan hoe we het tegenwoordig kennen. Toen maakten ze gebruik van de warmte die vrijkomt tijdens het maken van houtvuur. De warme stoom die vrijkomt tijdens het houtvuur vingen ze op. Dit vervoerden ze in een holle ruimte, waardoor ze konden genieten van een lekkere verwarming. 

Wat is natbouw?

Een van de soorten verwarming is de natbouw vloerverwarming. Hieronder vallen alle verwarmingen in vloeren die op krimpnetten of noppenplaten worden neergelegd. Daaroverheen gaat een natte dekvloer. Wat er dan gebeurd is dat er een laag specie of zandcement over de buizen heen wordt gestort. Het is verstandig hierbij na te denken over de droogtijd. Om deze tijd te versnellen kun je gebruik maken van droog versnellers. De aanschaf van deze vorm van verwarming is vaak wat duurder en daarnaast kan het langer duren voordat de vloer verwarmd is. Toch heeft deze vloer wel als voordeel dat hij de warmte goed verdeeld en de warmte daarnaast ook erg lang in de vloer blijft. 

Droogbouw vloerverwarming

Wanneer je gebruik maakt van droogbouw, wordt de vloerverwarming op de dekvloer aangebracht. Hierna wordt dan de gewenste eindvloer overheen aangebracht. Wanneer je kiest voor droogbouw heb je een voordeel in dat de opbouwhoogte minder is. Wanneer er in woningen weinig ruimte voor vloeren is, kan een droogbouw vloerverwarming een goede oplossing zijn. 

Het infrezen van de verwarming

Wanneer een verwarmingssysteem ingefreesd wordt, doen ze dit door middel van sleuven in de vloer. In deze sleuven worden uiteindelijk de verwarmingsbuizen aangebracht. De sleuven worden gemaakt met een freesmachine. De verwarmingsbuizen die in de sleuven gelegd worden, zijn gevuld met water. Dit water wordt verwarmd door een thermostaat, die je zelf in een gewenste temperatuur in kan stellen. 

Elektrische verwarming in de vloer

Bij een elektrische vloerverwarming heb je elektrische matten. Deze worden onder de vloer gelegd, waardoor je vloer en de ruimte verwarmd wordt. Door middel van een elektrische vloerverwarming, kun je een ruimte snel verwarmen. Daarnaast zijn de matten snel en makkelijk aan te schaffen in verschillende soorten en maten.