Hardhoutschroeven

Op de markt zijn er veel verschillende schroeven. Ze bestaan echt in alle soorten en maten. Voor elke klus bestaat wel de perfecte schroef. Moet jij een scharnier afstellen? Gebruik dan de scharnierschroef. Ben jij een dakmonteur en ben jij dus vaak bezig met de montage van daken en overkappingen? Dan gebruik je speciale dakschroeven. Ben jij met name bezig met hardhout? Dan zijn hardhoutschroeven je beste vriend. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Wil jij hier meer over weten? Lees dan gauw verder. 

De eigenschappen van hardhoutschroeven

Zoals de naam al verklapt, is deze schroef bedoeld voor het werken met hardhout. En dit materiaal komt veel voor binnen en buiten onze woning! Denk maar aan vlonders of schuttingen. Ben jij dus bezig met het plaatsen van een schutting? Gebruik hardhoutschroeven. Aangezien er verschillende soorten hardhout bestaan, zijn er ook verschillende hardhoutschroeven. Maar toch zijn er algemene kenmerken te benoemen. Allereerst zijn ze extra sterk. Dit is best logisch aangezien hardhout ook een zeer sterk materiaal is. Daarnaast beschikken ze over een zelfborende punt. Dit betekent dus dat voorboren vaak niet nodig is, wat de installatietijd versnelt. Boor jij liever wel voor? Doe dit dan met een speciale hardhoutboor die minimaal 0.5 millimeter dunner is dan de schroeven zelf. 

De Torx aandrijving

Bovendien heeft een hardhoutschroef een torx aandrijving. Met een dergelijke aandrijving heb je veel grip op de schroef en slip je niet door. Hierdoor kun je de schroef diep het hout inboren en krijg je een nette afwerking. Niets voor niks is een torx aandrijving de favoriet van professionals. Tot slot worden ze bijna altijd van roestvrij staal (RVS) gemaakt. Tegenwoordig is dit met name van RVS 410. Al deze eigenschappen zorgen er dus voor dat de hardhoutschroef minder snel breekt of het hout splijt. 

RVS als materiaal

Hout leeft! Het kan uitzetten en bevat ook bepaalde zuren zoals looizuren. Deze kunnen op een gegeven moment de hardhoutschroeven aantasten. Hierdoor ontstaan vlekken in het hout. En die wil je natuurlijk niet krijgen op je nieuwe schutting! Om dit te voorkomen, worden de schroeven van RVS gemaakt. Dit materiaal is bestand tegen deze zuren. Tegenwoordig wordt RVS 410 ook vaak als materiaal gebruikt. Het is namelijk nog sterker dan normaal RVS doordat het molybdeen bevat. De schroef is hierdoor nog beter bestand tegen agressieve stoffen of zuren. Ook oxideert het minder snel dan normaal RVS. 

Maar waar normaal RVS goed bestand is tegen looizuren, is RVS 410 dat niet. Je kunt schroeven van dit materiaal dus niet gebruiken voor looizuurhoudende soorten, zoals eiken of kapur. Voor houtsoorten zoals Lariks, Padouk of Bankirai is het dan wel weer geschikt. Deze soorten RVS zijn met name ideaal voor schroeven voor buiten. Het is maar goed dat beide materialen bestaan, zodat je met elk type hardhout kan werken. 

Nu heb je een korte introductie gekregen over houtschroeven en weet je waar je ze voor kan gebruiken. Zo ben jij klaar voor jouw klus!